School Windekind in Nicaragua de straat op!

maandag 16 augustus 2010
Terug naar overzicht

School Windekind in Nicaragua de straat op!

Op vrijdag 6 augustus vertrok juf Leen Van de Wal van school Windekind in Molenbeek naar Nicaragua met de mobiele school. Samen met nog vier andere leerkrachten zullen zij 'les geven' aan straatkinderen. Juf Leen won een week Nicaragua, nadat zij op school deelgenomen had aan de stoepkrijtactie, ten voordele van de mobiele school. Jef Van Damme: 'We mogen fier zijn op deze moedige leerkrachten. Les geven op straat in Nicaragua is geen eenvoudige opdracht. De omstandigheden zijn er volledig anders dan hier en is dus een niet te onderschatten karweitje. We wensen haar en haar collega's veel moed toe!'

Bedoeling van het project van de 'Mobile School' is een week lang, met een mobiel schooltje, lesgeven aan straatkinderen in Nicaragua. De leerkrachten staan er een hele week op straat. Letterlijk. De vzw Mobile school is een Belgische onafhankelijke organisatie die zich wereldwijd inzet voor de basiseducatie van straatkinderen.

Met dertig mobiele schoolkarretjes brengen 'Mobile School' de school naar de straat. Vandaag is Mobile school actief in 19 landen, verspreid over vier continenten. Onder meer in Nicaragua, Guatemala, Bolivië, Columbia, Tanzania, de Filippijnen, Roemenië en Polen krijgen straatkinderen les. Er worden ook plaatselijke straathoekwerkers opgeleid.

School Windekind nam in mei deel aan de stoepkrijtactie van Mobile school om geld in te zamelen voor de straatkinderen. Ze hebben zoveel mogelijk namen op de speelplaats van de school gekrijt. En elke naam was 1 euro waard. Door hun deelname won school Windekind een reis naar Nicaragua en mochten ze deelnemen aan het project van 'Mobile School'.

Het is vooral belangrijk kinderen die in erbarmelijke omstandigheden op straat leven aandacht te geven om zo hun zelfbeeld te verbeteren. De leerkrachten schrijven ook een dagboek over de reis. Zo reist elke Vlaamse leerkracht een beetje mee.

Voor de vtm-reportage: http://vtm.be/nieuws/binnenland/46087-met-schoolbord-door-nicaragua

Meer info: www.mobileschool.org