Slechts 4,7 km fietspaden op 1,5 jaar

maandag 02 mei 2011
Terug naar overzicht

Slechts 4,7 km fietspaden op 1,5 jaar

Uit recente cijfers die Jef Van Damme (sp.a) heeft ingekeken blijkt dat de bevoegde ministers Brigitte Grouwels en Bruno De Lille deze legislatuur nog maar 4,7 kilometer fietspaden hebben aangelegd. “Als de regering aan dit tempo blijft verder werken, hebben we op het einde van de legislatuur welgeteld 15 kilometer extra fietspaden”, aldus Van Damme. “Vergeleken met de voorgaande regeerperiode, waarin 82 kilometer fietspaden werd aangelegd, is dat bedroevend weinig. De Brusselaars kiezen massaal voor de fiets, nu de regering nog.”

Jef Van Damme (sp.a) constate que le gouvernement bruxellois ne réussit pas à aménager des pistes cyclablesLes chiffres récents que Jef Van Damme (sp.a) a consultés démontrent que les ministres compétents Brigitte Grouwels et Bruno De Lille n’ont aménagé que 4,7 kilomètres de pistes cyclables au cours de cette législature. “Si le gouvernement continue à cette vitesse, nous aurons exactement 15 kilomètres de pistes cyclables supplémentaires à la fin de la législature”, déclare Van Damme. “C’est désolant quand on fait la comparaison avec la législature précédente qui a aménagé 82 kilomètres de pistes cyclables. Les Bruxellois optent en masse pour le vélo, reste plus que le gouvernement.

Het aantal fietsers in Brussel stijgt, maar dat kan niet gezegd worden van de fietsinfrastructuur. Jef Van Damme (sp.a): “Om u een idee te geven: tijdens de vorige legislatuur heeft Pascal Smet 82 kilometer fietspaden aangelegd. Voor nog eens 33 kilometer liggen de plannen sinds de wissel met Grouwels en De Lille in 2009 klaar. Vandaag blijkt dat na anderhalf jaar er slechts 4,7 kilometer fietspaden zijn aangelegd. Dat is zéér weinig. Als we aan dit tempo voort doen, is er op het einde van de legislatuur nauwelijks 15 kilometer fietspad bijgekomen.”

In maart is gebleken dat vier ambtenaren uit de fietscel niet vervangen worden waardoor de aanleg van fietspaden aanzienlijk wordt vertraagd. Jef Van Damme: “De fietscel is de verantwoordelijkheid van Bruno De Lille, en dus schuift minister Grouwels hier de zwarte piet door naar haar collega. Ik zeg al van in het begin van de legislatuur dat het geen goed idee is de bevoegdheden mobiliteit en openbare werken op te splitsen over twee ministers. Daar betalen we vandaag de prijs voor. Waar de fietsinfrastructuur in de vorige legislatuur nog verdubbelde, dreigt er nu een stilstand of minstens een sterke vertraging.”

Een gebrek aan fietsinfrastructuur is overigens niet de enige reden die mensen ervan weerhoudt zich met de fiets te verplaatsen. Er is ook een probleem van verkeersveiligheid, slecht onderhouden fietspaden, een gebrek aan fietsparkings, fietsdiefstal, etc. Jef Van Damme: “Ik merk weinig actie van het bevoegde duo om het fietsen in Brussel veiliger en aangenamer te maken. Allicht zal de regering binnenkort een plan bekend maken, maar ik wens nu al een oproep te doen: stop met praten, neem een spade, en begin te werken.”