“Slechts 7 km gewestelijke fietspaden op 2,5 jaar ”

donderdag 12 januari 2012
Terug naar overzicht

“Slechts 7 km gewestelijke fietspaden op 2,5 jaar ”

“Er is slechts 7 kilometer fietsinfrastructuur aangelegd door de huidige Brusselse regering”, stelt Jef Van Damme, Brussels parlementslid en schepen van Mobiliteit in Molenbeek. “Dat is veel te weinig. En dat terwijl je met kleine ingrepen en weinig geld lange stroken fietspad kunt voorzien.”

Het aantal verplaatsingen per fiets neemt steeds toe, er zouden in Brussel al 340.000 fietsers rondrijden. Al blijft het fietsgebruik in vergelijking met openbaar vervoer en auto toch eerder laag. Nochtans is fietsen een heel snel middel om je te verplaatsen in Brussel. “Maar het is de fietsinfrastructuur die tekort schiet”, vindt Brussels parlementslid Jef Van Damme. “Er zijn veel te weinig fietspaden. Amper een derde van de gewestwegen heeft een fietspad.” Daarom stelde Jef Van Damme eind vorig jaar een parlementaire vraag aan minister Grouwels over fietsinfrastructuur. Daaruit bleek dat er deze legislatuur slechts 7 km fietsinfrastructuur aangelegd werd (afgescheiden fietspaden, gemarkeerde fietsbanen, busbanen opengesteld voor fietsers en fietssuggestiestroken). De vorige regering legde via de bevoegde minister Pascal Smet maar liefst 82 kilometer fietsinfrastructuur aan.

“De Lille en Grouwels communiceren veel over wat ze allemaal gaan doen voor de fiets, en voorzien grote budgetten voor fietsinfrastructuur”, zegt Jef Van Damme. “In de praktijk verandert er echter weinig op het terrein. De fietser is het slachtoffer.”

Jef Van Damme pleit voor een dubbele aanpak. “Projecten op lange termijn moeten zeker opgestart worden. Maar op korte termijn kan er met weinig geld en wat politieke wil veel  veranderen. Ik pleit bijvoorbeeld al lang voor een volledig befietsbare kleine ring, helemaal rond de vijfhoek. Op vele plaatsen op de kleine ring kan er een fietspad gelegd worden via kleine ingrepen: op de Slachthuizenlaan tussen de Ninoofsepoort en het Zuidstation zijn er drie rijstroken voor auto's. Als je die herleidt tot twee dan krijg je er in één keer met weinig geld een fietspad van drie kilometer bij!”

Lees de volledige vraag van Jef Van Damme en het antwoord van Brigitte Grouwels hier.