sp.a Brussel 'schrapt' fout geparkeerde auto's op Louizalaan

vrijdag 10 juni 2011
Terug naar overzicht

sp.a Brussel 'schrapt' fout geparkeerde auto's op Louizalaan

Protestactie tegen straffeloosheid van fout geparkeerde wagens - zaterdag 11 juni van 12u00 tot 12u15 - Louizalaan (tussen Louizaplein en Stephaniaplein).

Op initiatief van Sophie Brouhon voert sp.a Brussel op zaterdag 11 juni van 12u00 tot 12u15 actie op de Louizalaan in Brussel, tussen het Louizaplein en het Stefania-plein. Met een ludieke actie zal de toegang van de auto's tijdelijk gehinderd worden en zullen de Brusselse parlementsleden Sophie Brouhon en Jef Van Damme, samen met vertegenwoordigers van verschillende lokale sp-a-afdelingen en animo, de geparkeerde auto's van het voetpad 'schrappen'.  De voetpaden van de Louizalaan worden immers gebruikt om te parkeren, terwijl er een expliciet parkeerverbod geldt. Met deze actie gijzelen de voetgangers voor één keer de auto’s.

Sophie Brouhon (sp.a): "De winkelzone in de Louizalaan is een belangrijke commerciële zone voor Brussel. In deze winkelstraat passeren per week 100.000 bezoekers en voorbijgangers. In de vorige regering heeft Pascal Smet (sp.a) voor deze weggebruikers het comfort in belangrijke mate verbeterd door bredere voetpaden aan te leggen en parkeren tussen het Louiza- en het Stephaniaplein te verbieden. In maart 2010 waren die werkzaamheden afgerond. Dan is de 'parking-saga' voor de winkels en de zwakke weggebruikers begonnen. Na veel getouwtrek werd in de herfst van 2010 een 'laden- en lossen'-zone gecreëerd tussen 6u00 en 11u00. Op het terrein heeft dit echter geen gevolg gehad: tot op vandaag worden er nauwelijks tot geen boetes gegeven, hoewel er permanent personenwagens op de voetpaden geparkeerd staan."
Voor sp.a Brussel is die situatie om meerdere redenen onhoudbaar:

- de veiligheid en het comfort van de zwakke weggebruiker is in het gedrang

- voetgangers kunnen niet stoppen voor een vitrine zonder andere voorbijgangers te hinderen. Er wordt dus nauwelijks naar de uitstalramen gekeken en ook de wagens zelf hinderen het zicht. De inspanningen van de winkels om hun vitrine mooi in te richten worden volledig teniet gedaan

- toeleveranciers zijn genoodzaakt vanop de rijweg hun goederen te laden en te lossen. Het gevolg is nog meer hinder voor trams, fietsers en doorrijdende auto's, en dit zowel in de richting van het Louizaplein als van het Stefania-plein. Al wie de wegcode wel respecteert, en vooral de voetgangers, de fietsers en de gebruikers van het openbaar vervoer zijn met andere woorden het slachtoffer.

- de voetpaden niet voorzien voor permanent gebruik als parking

Sophie Brouhon: "Met deze ludieke actie willen we de regelmatige klachten die ik ontvang van zowel voetgangers als winkeliers mee ondersteunen. Samen met met collega Jef Van Damme en vele lokale militanten zullen we de auto's wijzen op de talloze alternatieven: er zijn meer dan 8 parkings en parkeerzones op minder dan 500 meter van dit deel van de Louizalaan met voldoende capaciteit. We roepen alle beleidsverantwoordelijken - de twee bevoegde politiezones, de drie gemeenten en het gewest - op om overleg te plegen en eenvoudigweg de wegcode te laten respecteren. De 15.000 voorbijgangers en gebruikers van het openbaar die hier dagelijks langskomen zullen de bevoegde overheden dankbaar zijn. Om nog maar te zwijgen van de winkeliers, die al meerdere jaren vragende partij zijn voor een oplossing voor het parkingprobleem."