Stijging aantal verkeersdoden in Brussel

dinsdag 06 maart 2018
Terug naar overzicht

Stijging aantal verkeersdoden in Brussel

Het aantal verkeersdoden in Brussel steeg van 11 in 2016 naar 20 in 2017, bijna een verdubbeling. Ik vernam het in het antwoord op mijn parlementaire vraag. De toename is erg verontrustend. Er zijn snel maatregelen nodig.

Enkele cijfers op een rijtje: in 2017 stierven 15 verkeersslachtoffers ter plaatse in Brussel, tegenover 9 in 2016. Wanneer men het aantal mensen telt dat overlijdt binnen de 30 dagen na een ongeval stijgt het aantal Brusselse verkeersslachtoffers van 11 in 2016 naar 20 in 2017. Dit is een trendbreuk met de daling de voorbije jaren en de daling in Vlaanderen en Wallonië.

Meer controle

Uit alle onderzoeken blijkt dat vooral het gedrag in het verkeer leidt tot verkeersonveiligheid en verkeersongevallen. In Brussel is duidelijk een probleem met dat gedrag. De controles op vooral snelheid en alcohol moeten worden opgevoerd. Enkel een hoge pakkans leidt tot gedragsverandering.

Eerder kondigde bevoegd staatssecretaris Debaets aan een ‘Staten-generaal van de Verkeersveiligheid in Brussel’ te willen organiseren. Uiteraard steun ik dat. Er zijn duidelijke doelstellingen en afspraken nodig. Het aantal snelheids- en alcoholcontroles moet sterk naar omhoog. We hebben geen tijd te verliezen.

Foto: reporters