Twee nieuwe schoolstraten in Molenbeek

maandag 29 april 2019
Terug naar overzicht

Twee nieuwe schoolstraten in Molenbeek

Eind vorig jaar werd er door het Brussels Gewest een projectoproep gelanceerd voor de inrichting van nieuwe schoolstraten. We hebben hier als gemeente volop ingezet en worden hiervoor beloond met subsidies voor twee nieuwe schoolstraten.

Een schoolstraat is een straat die aan het begin en het einde van de schooldag tijdelijk afgesloten wordt voor het gemotoriseerd verkeer. Het is dan de bedoeling dat enkel voetgangers en fietsers de straat mogen betreden. Enkel de plaatselijke bewoners mogen de straat langzaam verlaten met hun wagen.

Veiligheid en propere lucht

Ik ben zeer blij dat we werk kunnen maken van de inrichting van de schoolstraten. Het gaat om de Ulenstraat (Gemeentelijke Basisschool Regenboog) en de Steenweg op Merchtem (Vrije Basisschool Vier Winden, Vrije basisschool Sainte-Ursule). Er zullen barrières geplaatst worden en er zal geïnvesteerd worden om de straten nog veiliger te maken, met meer plaats voor de zwakke weggebruiker. Door deze ingrepen zal het autoverkeer afnemen en zal de plaatselijke luchtkwaliteit verbeteren. Hierbij stopt het niet, ik wil dat heel Molenbeek veiliger en properder wordt. Tijdens deze legislatuur zullen we er dan ook alles aan doe om de voorzieningen en omstandigheden voor voetgangers en fietsers te verbeteren. 

Burgerbeweging ‘Filter Café’

De extra middelen van het Gewest zijn er mede gekomen door de aanhoudende protestacties van ouders en kinderen. Ze vinden terecht dat de luchtkwaliteit in Brussel te wensen overlaat. Het burgerinitiatief ‘Filter Café’ bundelt de krachten van de beweging en is er op een succesvolle manier in geslaagd om dit thema op de politieke agenda te zetten. Elke vrijdagochtend worden er acties georganiseerd door scholen en ouders. Ik sta volledig achter deze acties en ik raad zoveel mogelijk scholen aan om mee te doen!

Foto: Filter Café