Veel overtredingen afvalcontracten, amper boetes

dinsdag 28 februari 2017
Terug naar overzicht

Veel overtredingen afvalcontracten, amper boetes

Brusselse bedrijven moeten een betalend contract afsluiten met een erkende afvalophaler. Ze mogen dus geen gebruik maken van de gratis afvalophaling georganiseerd door Net Brussel. Toch gebeurt dat wel. Tegen overtreders wordt amper opgetreden.

De Brusselse afvalcontracten worden slecht opgevolgd. Dat blijkt uit het antwoord van Minister Celine Fremault op mijn schriftelijke vraag. Minder dan de helft (45%) van de 896 aangeschreven bedrijven heeft een afvalcontract. 55% van de gecontroleerde bedrijven heeft er dus geen. Pas na een aanmaning en een controlebezoek stelt nog eens 30% zich in orde met de regelgeving.

Boetes blijven uit

In 2016 werden maar tien boetes uitgeschreven, terwijl een vierde van de bedrijven in overtreding blijft. De drie jaar daarvoor werden er in totaal maar twee boetes uitgeschreven.

Die magere cijfers worden deels verklaard door de methode. De controles gebeuren steekproefsgewijs. Daardoor is de pakkans zeer klein. Bovendien gaan de controleurs blijkbaar pas in uitzonderlijke gevallen over tot het uitschrijven van een boete.

Valsspelers profiteren dus jarenlang van de gratis reguliere afvalophaling, terwijl al die andere bedrijven wel netjes voor hun afval betalen en de gewone burger via belastingen voor die ophaling betaalt. Dat is gewoon oneerlijk.

Gegevens kruisen voor efficiënte controle

De controle moet veel efficiënter, eenvoudiger en vooral doelgerichter. Basisgegevens over bedrijven zijn nochtans beschikbaar bij verschillende administraties, alleen worden die data niet gekruist.

Maar controleren alleen volstaat niet. De boetes moeten ook worden uitgeschreven. Eens de overtreders gevonden zijn, moeten ze ook effectief aangepakt worden. Wie in overtreding is, moet betalen. 

foto: afvalverbandingsoven van Neder-Over-Hembeeck dichtbij het Zennekanaal (reporters)