Verbod nachtvluchten : Brusselaars halen eerste slag thuis

donderdag 20 juli 2017
Terug naar overzicht

Verbod nachtvluchten : Brusselaars halen eerste slag thuis

Veel Brusselaars hebben last van vliegverkeer, zeker als ze in de kanaalzone wonen. Die zone wordt immers vaak wordt overvlogen. De Brusselse regering nam juridische stappen om de geluidsoverlast te beperken. Met resultaat.

Midden juni 2016 vroeg de Brusselse regering via een vordering bij de rechtbank drie zaken. Ten eerste dat de nacht zou worden verlengd, dus ipv tot 6 uur tot 7.00 uur 's morgens geen vliegverkeer; in een tweede vordering de schrapping van de Kanaalroute voor het noorden en het centrum van Brussel. De derde vordering ging over de 'bocht naar links' op de vliegroutes. Die bocht moet scherper om het oosten van Brussel te ontlasten.

Wat besliste de rechtbank? De nacht wordt inderdaad verlengd tot 7 uur ‘s morgens. Vliegtuigen mogen twee routes boven de hoofdstad niet langer gebruiken voor nachtvluchten. Een volledig verbod voor de Kanaalroute is er niet, maar tussen 23 en 7 uur mag ze niet gebruikt worden. Tot slot legde rechter op dat de Brusselse geluidsnormen moeten gerespecteerd worden.

Nuchter bekijken

De rechtbank legde ook nog de Belgische staat op een studie uit te laten uitvoeren naar de geluidshinder die de luchthaven van Zaventem veroorzaakt. Die studie moet ook de alternatieven oplijsten.

Dat de rechtbank Brussel gelijk geeft, is prettig nieuws. De geluidsnormen (‘s nachts en overdag) zijn geen pesterijen of geen lolletje van Brussel. Ze zijn een maatregel om de levenskwaliteit van de Brusselaar te verbeteren, niet om de luchthaven om zeep te helpen.