?Verhuisplannen unieke kans voor wonen aan het kanaal?

dinsdag 07 juni 2011
Terug naar overzicht

?Verhuisplannen unieke kans voor wonen aan het kanaal?

sp.a ziet in de verhuis van Mabru en van het Centrum voor Groenten en Fruit naar Schaarbeek-Vorming kansen voor de ontwikkeling van een ecologische woonwijk op het Mabru-eiland

Mabru heeft haar plannen bekend gemaakt voor de renovatie van de Vroegmarkt. Gelijktijdig vraagt het Europees Centrum voor Groenten en Fruit (ECFG) om te verhuizen naar de site van Schaarbeek-Vorming, meer in het noorden. Jef Van Damme (sp.a) ziet voor beide bedrijven een toekomst op Schaarbeek-Vorming: “Dat gebied is ideaal gelegen voor logistiek door de nabijheid van water, weg en spoor. Zowel de Vroegmarkt als het ECFG moeten verhuizen naar Schaarbeek-Vorming. Op de vrijgekomen site van het Mabru-eiland kan dan een ecologische woonwijk gebouwd worden. Daarvoor moeten we het zogenaamde Mabru-eiland ontsluiten en de plannen voor een winkelcentrum een halt toe roepen”, stelt Jef Van Damme.

De Vroegmarkt Mabru is een uniek icoon van Brussel. Elke ochtend krijgen kopers op één locatie een overzicht van het aanbod verse producten op de markt. Gisteren meldde Mabru dat het een studie heeft besteld voor de renovatie van haar infrastructuur. Het Europees Centrum voor Groenten en Fruit (ECFG), dat net naast Mabru ligt, vraagt een verhuis naar Schaarbeek-Vorming.

“Schaarbeek-Vorming is de ideale locatie voor zowel Mabru als het ECFG. Waar het transport vandaag gebeurt via honderden vrachtwagens, kan dat morgen via het spoor, de weg en het water. Ook voor de Vroegmarkt is Schaarbeek-Vorming een unieke kans. Op deze plek is er alle ruimte om op een duurzame manier een logistiek platform te ontwikkelen”, zegt Brussels parlementslid Jef Van Damme (sp.a).

Op de locatie die door de verhuis vrijkomt, het zgn. Mabru-eiland, ziet Jef Van Damme een toekomst in het licht van de bevolkingsexplosie in Brussel.  “Tegen het jaar 2020 zijn er evenveel Brusselaars bijgekomen dan er vandaag wonen in Bergen en Hasselt samen. We hebben meer woningen nodig. Het Mabru-eiland kan een eco-wijk worden zoals de Tivoliwijk achter Tour & Taxis op voorwaarde dat men het eiland ontsluit naar het station van Schaarbeek en met een voetgangersbrug over het kanaal. Voor een leefbare wijk is er nood aan een sociale mix met 20% sociale woningen, met zicht op het kanaal en het Koninklijk Park en met stedelijke functies zoals kleinhandel en kindercrèches.”

Toch is het niet zeker of er een dergelijke woonwijk komt, aldus Jef Van Damme: “Onlangs diende een promotor een bouwaanvraag in voor een groots shoppingcenter. Experts hebben aangetoond dat dit niet te verenigen is met een leefbare woonwijk. Op een conferentie van onder andere Unizo en Bral op 5 mei is duidelijk geworden dat een winkelcentrum op die plaats meer autoverkeer zal aantrekken en de lokale handel bedreigt.” Volgens Jef Van Damme moet de Brusselse regering in het kader van het richtschema Schaarbeek-Vorming en het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling de keuze maken voor de verhuis van Mabru en het ECFG naar Schaarbeek-Vorming, evenals voor de ontwikkeling van het Mabru-eiland tot ecologische woonwijk moet hiervan deel uitmaken.