Verplichting fietshelm ‘une fausse bonne idée’

woensdag 25 april 2018
Terug naar overzicht

Verplichting fietshelm ‘une fausse bonne idée’

De partij DéFI legt vandaag in het Brussels Parlement een voorstel neer om jonge fietsers te verplichten een helm te dragen. Ik vind dat een slecht idee. Omdat het de verantwoordelijkheid voor verkeersveiligheid bij de zwakke weggebruiker legt.

Het voorstel van resolutie van DéFI-parlementslid Marc Loewenstein wil de fietshelmplicht invoeren voor kinderen en jongeren tot en met 14 jaar.

Soms kan een fietshelm nuttig zijn. Maar kinderen en jongeren verplichten een fietshelm te dragen is een fout signaal. Die verplichting legt de drempel om te fietsen in Brussel nog hoger. We hebben het omgekeerde nodig. Om die reden zijn ook de fietsverenigingen tegen de verplichting.

Een kwestie van respect

Om de verkeersveiligheid te verhogen is er meer nodig. Veilige fietspaden en respect voor de verkeersregels.

Afgescheiden beveiligde fietspaden op de hoofdassen, zoals binnenkort langs de Kleine Ring of de Franklin Roosevelt en Generaal Jacqueslaan

Respect voor verkeersregels afdwingen. In Brussel worden de regels nogal eens met de voeten getreden: snelheidsbeperkingen, rijden onder invloed, de voorrangsregels, het verbod op dubbel parkeren, etc.

De verantwoordelijkheid voor verkeersveiligheid bij zwakke weggebruikers leggen, is de omgekeerde wereld.

Foto: autoloze zondag 2017 (reporters)