Vertragingsmanoeuvre voor hervorming autofiscaliteit

maandag 18 juni 2018
Terug naar overzicht

Vertragingsmanoeuvre voor hervorming autofiscaliteit

De vergroening van de autofiscaliteit staat in het Brusselse regeerakkoord, maar minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) staat op de rem. Hij wil eerst een akkoord over de slimme kilometerheffing met de andere gewesten.

Wachten op de andere gewesten, dat betekent een vertraging van jewelste. Dan ben je al snel tien jaar lang bezig. Nochtans is er geen tijd te verliezen.

Ik ga akkoord dat Brussel akkoorden moet sluiten met de naburige gewesten en dat de slimme kilometerheffing er moet komen. Maar dat hoeft Brussel niet tegen te houden om nu al maatregelen te nemen voor propere lucht. De dieselban tegen 2030, de lage-emissiezone, elektrische bussen, de kleine Ring befietsbaar maken zijn zulke maatregelen.

Laten we praten

Vanhengel zegt verder dat de Brusselse meerderheid het niet eens is over hoe de autofiscaliteit moet veranderen. Maar ook dat vind ik geen argument. Dat er verschillende meningen en partijstandpunten zijn, is normaal. De discussie moet gewoon gevoerd worden. En de Brusselaar heeft nood aan een oplossing.

Foto: Lijn 33 van de MIVB, de eerste 100% elektrische bus in België