VGC toont willekeur bij toekenning FIM-subsidies

maandag 12 december 2011
Terug naar overzicht

VGC toont willekeur bij toekenning FIM-subsidies

De VGC besliste onlangs over de verdeling van subsidies uit het Federaal Impulsfonds voor Migrantenbeleid (FIM). Brussels parlementslid Jef Van Damme kaart aan dat 3 van de 10 best geklasseerde projecten niets krijgen, terwijl een project onderaan de lijst maar liefst 41.000 euro krijgt.

Het impulsfonds, bedoeld om maatschappelijke integratie van buitenlanders te stimuleren, kon ruim 750.000 euro aan subsidies verdelen.76 aanvragen werden ingediend, 33 projecten daarvan kregen een subsidie toegewezen. “Het VGC-college heeft deze 33 projecten uitgekozen nadat een daarvoor samengestelde commissie advies verleend heeft over deze projecten”, zegt Jef Van Damme. “De adviescommissie maakte zelfs een score en dus ook een rangorde van de projecten op. Dat systeem op zich bekritiseer ik niet. En ik vind het ook niet abnormaal dat de VGC de adviescommissie niet volledig volgt. Maar dat een project dat de hoogste score bij de adviescommissie haalt uiteindelijk 0 euro krijgt, dat vind ik niet kunnen.”

Jef Van Damme doelt hierbij op het project van het Molenbeekse buurthuis Bonnevie. “Het project behaalde een gedeelde eerste plaats, maar dat advies wordt door de VGC toch helemaal genegeerd.” Jef Van Damme: “3 van de 10 eerst gerangschikte projecten kregen trouwens geen subsidie. En ook andere Molenbeekse projecten zoals dat van De Vaartkapoen en de Vier-Windenschool grijpen naast de centen van FIM. Nochtans stonden ook zij allemaal vrij goed gerangschikt. En dan krijgt de vzw Lerni, die als 72ste van de 76 werd gerangschikt wel ruim 41.000 euro! Ik wil hierover graag transparantie want dit lijkt op willekeur.”