Vlaamse regering schrapt subsidies Groot Eiland

vrijdag 21 oktober 2016
Terug naar overzicht

Vlaamse regering schrapt subsidies Groot Eiland

In oktober besliste de Vlaamse regering de subsidies voor vzw Groot Eiland te schrappen. Onbegrijpelijk. Ik hoop dat de vzw andere middelen vindt en kan blijven bestaan. Want ze levert al jaren puik werk. Eind september opende de vzw nog Bel Mundo, een restaurant met cateringservice waar het eten heel lekker is en laaggeschoolden het horecavak leren. 

vzw Groot Eiland is een vereniging voor tewerkstelling, opleiding en werkervaring met als missie het realiseren van het ‘recht op Arbeid’. Mensen die laaggeschoold zijn en al lange tijd werkloos kunnen er een vak leren: schrijnwerker of medewerker in de horeca. Bel Mundo is een heel mooi project van vzw Groot Eiland.

Met liefde bereid

Ten eerste biedt Bel Mundo laaggeschoolde mensen perspectief op een volwaardige job. De horeca is een arbeidsintensieve sector. Vaak werft de horeca personeel uit de buurt aan. Op drukke momenten is er meer personeel nodig, en dat gaat makkelijker als die mensen ook in de buurt wonen. De horeca biedt dus perspectief voor veel laaggeschoolde Brusselaars. Wie de basics van het horecavak al kent, maakt meer kans op een aanwerving.

Uit eigen kweek

Bovendien kookt Bel Mundo met groenten uit de eigen tuin en andere eerlijke ingrediënten, bij voorkeur in België geproduceerd. Lokaal geproduceerd voedsel heeft immers vele voordelen. Dat voedsel is meteen meer seizoensgebonden, verser, minder bewerkt, smakelijker en… betaalbaar. Eten moet je elke dag. Dus wat je eet, heeft grote impact op je ecologische voetafdruk.

Maar dat is niet het grootste argument om naar Bel Mundo te gaan. Wil je er eens uit en een hapje buitenshuis eten, dan is Bel Mundo een grote aanrader. Want het eten is er heel erg lekker. 

De Vlaamse regering snapt het niet

In oktober besliste de Vlaamse regering de subsidies voor vzw Groot Eiland te schrappen. Dat vind ik niet te begrijpen. vzw Groot Eiland levert al jaren puik werk. Ik hoop dat de vzw andere middelen vindt en kan blijven bestaan.

Openingsuren Bel Mundo

Restaurant Bel Mundo
Henegouwenkaai 41/43, 1080 Molenbeek
Tijdens de week elke middag open van 12 uur tot 14:30 uur
Op donderdag en vrijdag ook ’s avonds open van 18 tot 21 uur