Voetbal verdeelt de Molenbeekse meerderheid

woensdag 23 september 2015
Terug naar overzicht

Voetbal verdeelt de Molenbeekse meerderheid

Voetbalclub White Star sloot vorig jaar een exclusiviteitsovereenkomst met de gemeente Molenbeek voor het gebruik van het Machtensstadion. Daardoor kon tweedeklasser RWDM, een club met veel fans in Molenbeek, niet meer spelen in het stadion. Het zorgde voor veel beroering. Ondertussen is het ook burgemeester Schepmans beginnen dagen dat de keuze exclusief voor White Star geen goede beslissing was. Nu moet ze nog de rest van de meerderheid overtuigen…

Schepmans’ ploeg is verdeeld

Jef: ‘Op het eerste gezicht lijkt het een conflict tussen twee voetbalclubs: RWDM en White Star willen hetzelfde stadion gebruiken. Maar het is meer dan dat. Hier is een zwaar conflict binnen de Molenbeekse meerderheid. Ze staat duidelijk niet op één lijn. Schepmans heeft haar bestuursploeg niet in de hand.’

De beslissing rond het Machtensstadion verdeelt de meerderheid. Maar waarom is de exclusiviteitsovereenkomst er dan gekomen?

Enkele feiten op een rijtje

  1. Michel Eylenbosch is voorzitter van de gemeenteraad en rechterhand van de burgemeester sinds jaren. De heer Eylenbosch is Operation Manager van White Star en werkt dus rechtstreeks voor John Bico, trainer en general manager van White Star.

  2. In maart 2014 sluit de gemeente Molenbeek een exclusiviteitsovereenkomst van lange duur af met club White Star. De club mag gedurende negen jaar het Machtensstadion gebruiken. Nochtans zijn er sterke aanwijzingen dat RWDM, club met een sterke achterban in Molenbeek, een comeback voorbereidt. De oppositie én de mensen van RWDM signaleren dat, maar zonder resultaat. De overeenkomst wordt gesloten.

  3. Zes weken later geeft een deel van het schepencollege aan dat het toch een plaats wil voor club RWDM. Van dan af start er een juridisch getouwtrek met White Star. Dat duurt tot op vandaag.

  4. Bij elke volgende stemming (in de gemeenteraad of in het schepencollege) over de voetbalsaga onthouden twee cdH-schepenen zich: Haouari en El Khannouss. De andere cdH'ers (ocmw-voorzitter, schepenen, gemeenteraadsleden) stemmen voor.

  5. De heer Eylenbosch en de heer El Khannouss verzetten zich openlijk tegen elke tegemoetkoming aan RWDM. Ze uiten hun ongenoegen op twitter, in de pers of in de gemeenteraad. In de gemeenteraad van september stonden burgemeester Schepmans en de heer Eylenbosch openlijk tegen elkaar te roepen.

Fair zijn voor iedereen

Jef: ‘Ik kan hier maar één ding uit afleiden. Er zijn beslissingen genomen op basis van foute en subjectieve argumenten. Maar zulke beslissingen kun je onmogelijk verdedigen. De regels moeten er zijn voor iedereen. Elke voetbalclub en elke Molenbekenaar heeft recht op een faire behandeling. Als je met andere argumenten rekening houdt, dan krijg je gewoon een slecht beleid. Dat is er nu aan de hand. Het komt de Molenbekenaren niet ten goede.

Tweespalt binnen meerderheid creëerde dit probleem. Het moet ook daar opgelost worden. Schepmans moet grote kuis houden binnen haar meerderheid.’