'WC-dames MIVB moeten prioriteit zijn"

vrijdag 29 juni 2012
Terug naar overzicht

'WC-dames MIVB moeten prioriteit zijn

Slechts 4 van de 69 ondergrondse stations van de MIVB hebben een werkend toilet voor de reiziger. "En bovendien heb ik tijdens mijn laatste ronde langs alle (pre)metrostations moeten vaststellen dat het aantal toiletten zelfs vermindert!”, zegt Brussels parlementslid Jef Van Damme. “Toiletten horen nochtans tot die kleine dingen die voor een goede feel zorgen in een station. Ze kosten niet gigantisch veel geld en vormen een mooie service aan de bevolking."

Wie dringend moet, bevindt zich het best in metrostations De Brouckère, Louiza, Merode of het Zuidstation. Dat zijn de enige Brusselse metrostations met een werkend reizigerstoilet. In premetrostation Beurs blijft het publieke toilet gesloten. Het toilet in het gerenoveerde station Madou is dan weer amper open geweest. Dat in Delacroix is zelfs afgebroken.

De MIVB vindt naar eigen zeggen niet genoeg wc-dames, en stelt dat ze liever een veiligheidsagent meer heeft dan een wc-dame erbij. Wc-dames zelf in dienst nemen, doet de MIVB niet. En dus haalt de wc-dame haar inkomen uit haar klanten. En dat aantal klanten zou bedroevend laag liggen.

Brussels parlementslid Jef Van Damme vindt toiletten een basisdienstverlening voor een openbare vervoersmaatschappij en wil dat er een oplossing gezocht wordt om toch in een minimaal aantal stations een openbaar toilet te kunnen hebben.

De MIVB wijst erop dat er in alle stations toiletten voor het personeel zijn. Klanten mogen desgewenst om de sleutel vragen als ze in hoge nood verkeren. “Maar de meeste haltes zijn onbemand, dus dat is zeker geen oplossing. Bovendien stelde het personeel maar in enkele gevallen voor het diensttoilet te gebruiken toen ik expliciet vroeg of er een toilet was in het station.”

www.metr-o-net.be