Zinkgat, het topje van de ijsberg?

maandag 11 september 2017
Terug naar overzicht

Zinkgat, het topje van de ijsberg?

Vorige week werd Brussel opgeschrikt door twee reusachtige zogenaamde ‘zinkgaten’. Dat zijn gaten in het wegdek die worden veroorzaakt door lekkende riolering. Het Brusselse rioleringsnetwerk is verouderd en slecht onderhouden. De gevolgen daarvan begint Brussel nu te merken.

Afgelopen vrijdag veroorzaakte een lek in de waterleiding een zinkgat in de Leuvensesteenweg. Vorige week was er een reusachtig zinkgat nabij de kathedraal. Eerder dit jaar was er een zinkgat in de Stevinstraat. De feiten spreken voor zich. Er moet ingegrepen worden. 

Slecht onderhoud 

De Brusselse riolen zijn oud en vaak slecht onderhouden. Investeringen in ondergrondse infrastructuur zijn niet populair en worden vaak uitgesteld. Dat is een besparing op korte termijn. Maar op lange termijn zijn de kosten groot. Het zinkgat in Sint-Joost had grote impact op de mobiliteit en zelfs op het treinverkeer.

Toen het slechte onderhoud van de Brusselse tunnels aan het licht kwam, heeft de Brusselse regering een investeringsplan opgesteld. Ook  voor de riolering zijn maatregelen nodig. Daarbij zijn verschillende partijen betrokken: het gewest, de gemeenten en de intercommunale Vivaqua.

Ik ondervraag binnenkort de minister Céline Fremault (cdH) over de staat van de riolering in Brussel. Het is ook tijd voor hoorzittingen in het Parlement om een klare kijk te krijgen op de staat van ons rioleringsnetwerk. Zodat we weten welke investeringen nodig zijn voor onderhoud en vervanging.