Zonnekaart voor Brussel

dinsdag 18 april 2017
Terug naar overzicht

Zonnekaart voor Brussel

Het Vlaams Energieagentschap heeft een online ‘zonnekaart’ uitgewerkt. Daarop kan iedereen kan zien of het dak van zijn huis geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel die installatie zal kosten. Vanaf dag één boomde de site. Het was een groot succes. Dan denk ik meteen: waar wacht Brussel op?

Brussel heeft nood aan investeringen in hernieuwbare energie. In het kader van het Klimaatakkoord moet Brussel haar hernieuwbare energieproductie verdubbelen tegen 2020 (naar 849 GWh per jaar). Vandaag haalt Brussel die hernieuwbare energie vooral uit biodiesel en de verbranding van organisch afval. Zonne-energie is properder, dus loont het de moeite zonne-energie te promoten.

Van elkaar leren

Een investering in zonnepanelen verdient zich doorgaans in ongeveer tien jaar terug. Maar veel hangt af van de oriëntatie van het dak. Krijgt je dak wel genoeg zon? De zonnekaart brengt al die parameters in kaart.

Ik riep de minister bevoegd voor milieu op om de zonnekaart te introduceren in Brussel. Met de Vlaamse zonnekaart is immers al veel werk verzet. Brussel kan bouwen op de expertise en ervaring van de collega’s bij het Vlaams Energieagentschap. En dat zal ook gebeuren. De Brusselse minister gaf gehoor aan mijn oproep. Met de zonnekaart zullen Brusselaars makkelijker kunnen afwegen of ze kiezen voor zonne-energie.

beeld: zonsondergang in Brussel door Hannes De Geest