
Geldautomaat in de buurt is een basisrecht
Sinds 2016 daalde het aantal geldautomaten in het Brussels gewest met 20%: van 1.250 exemplaren in 2016 naar 1.023 geldautomaten in 2017. Bovendien zijn de automaten slecht verdeeld over de verschillende Brusselse gemeenten.
In sommige gemeenten is het probleem bovendien nijpender dan in andere. Een voorbeeld: Elsene heeft drie keer meer verdeelautomaten dan Molenbeek. In Molenbeek zijn er 36 automaten voor 96.629 inwoners. In Elsene 125 voor 86.244 inwoners.
Vraag en aanbod
De verklaring? Waar meer geld wordt uitgegeven, zijn er meer automaten. Daar zijn vraag en aanbod vrij goed in evenwicht. Maar niet in centrum Brussel. En ook niet in Molenbeek. Daar zijn er te weinig automaten in verhouding tot het aantal inwoners en/of bezoekers. Het zorgt voor lange wachtrijen aan de automaten. In het weekend zijn automaten vaak leeg.
Nieuwe tijden
Bovendien veranderen banken hun beleid. Ze gaan uit van meer elektronisch betalen en home banking. Ze bouwen hun kantoren en geldautomaten dus af. Maar niet elke Brusselaar heeft een smart phone of kan zijn geldzaken regelen met de computer. Mensen die technisch niet zo sterk zijn, moeten ook ergens terecht kunnen.
Voor mij moet er een wet komen die elke gemeente verplicht een minimumaantal automaten t.o.v. het aantal inwoners te voorzien. Dit gaat immers om een basisdienstverlening. Een inwoner moet in zijn gemeente terecht kunnen om geld af te halen.
Foto: Tim Dirven