
Huizenblok in Zwarte Vijverswijk wordt groene openbare ruimte
Met een budget van 5 miljoen euro zullen we het huizenblok gelegen tussen de Kortrijkstraat-Oostendestraat-Karperstraat-Vanderdussenstraat de komende jaren sterk ontharden. We maken er een groene openbare ruimte van en zullen platte daken omvormen tot groendaken. Dit initiatief van burgemeester Catherine Moureaux en mezelf en met steun van het Brussels Gewest, past perfect binnen onze ambitie om het historische centrum van Molenbeek intensief te vergroenen.
Groendaken en tuinen
Molenbeek is de eerst gemeente die een as- en huizenblokcontract, een soort mini-wijkcontract, opzet met hulp van het Brussels gewest. Dit project richt zich concreet op het huizenblok tussen de Oostende-, Karper-, Kortrijk- en Vanderdussenstraat en op de as van de Oostendestraat, met name het deel tussen de kruisingen met de Kortrijkstraat en de Steenweg op Gent. (Klik hier voor een kaartje.)
We realiseren een nieuw park in het huizenblok, platte daken worden groendaken en verharde binnenplaatsen worden tuinen. We creëren bovendien een groene doorgang tussen het huizenblok. Ook de Oostendestraat zal grondig vergroend worden tot aan het Zwarte Vijversplein. Dat plein wordt, in het kader van het duurzaam wijkcontract Zwarte Vijvers, een gloednieuwe groene ontmoetingsruimte. Door al deze ingrepen maken we de wijk groener, verkeersveiliger en beperken we de opwarming ervan in de zomer.
Nieuwe klimzaal
Naast meer vergroening en ontharding zal er meer ‘ontmoeting’ in het huizenblok zijn. We zullen de nieuwe groene ruimtes zo inrichten dat ze de ideale locatie zijn voor ontmoetingen tussen mensen van verschillende culturen en leeftijden. Bovendien willen we een gloednieuwe klimzaal bouwen. We kozen voor klimmen, omdat deze sport zowel geliefd is bij mannen als bij vrouwen en we meer willen inzetten op publieke ruimte waar ook vrouwen zich welkom voelen.
De klimzaal zal bovendien goed van pas komen voor de nabijgelegen Nederlandstalige gemeenteschool Windroos en de Franstalige gemeenteschool Ecole 1. Het as- en huizenblokcontract sluit dan ook mooi aan op het schoolcontract dat reeds is opgezet om de buurt rond deze scholen op te waarderen. Ook op het duurzaam wijkcontract Zwarte Vijvers zal het as- en huizenblokcontract, zoals eerder aangetoond, sterk inspelen.
Participatief budget
De buurtbewoners van de Oostende-, Karper-, Kortrijk- en Vanderdussenstraat zullen een cruciale rol spelen in de realisatie van dit ambitieuze project. We organiseren algemene vergaderingen in de wijk om de voortgang van het dossier te bespreken, maar ook via informele activiteiten zoals een wandeling in de buurt horen we graag wat de wensen en noden zijn. Er is immers ook een groot participatief budget voorzien. De buurtbewoners en lokale verenigingen zullen zelf mee beslissen over de acties die met dat geld gefinancierd worden. Daarom wordt er ook een formele ‘wijkcommissie’ opgericht waarvoor we nog buurtbewoners zoeken. Kandidaten kunnen zich aanmelden via cobinu@molenbeek.irisnet be.
Uiteraard zullen we ook via de digitale communicatiekanalen (website, Facebook…) iedereen op de hoogte houden. Tijdens het participatieproces waken we erover dat alle stemmen evenwaardig aan bod komen. We willen namelijk de openbare ruimte aantrekkelijker en gelijkwaardiger maken voor iedereen: vrouwen, mannen, jongeren en ouderen. Op dinsdag 7 februari vond er alvast een eerste buurtvergadering plaats waar ik samen met burgemeester Catherine Moureaux en enkele medewerkers van onze dienst Infrastructuur en Stedelijke Ontwikkeling de plannen toelichtte.

Tijdens een eerste buurtvergadering lichtte ik met burgemeester Catherine Moureaux de plannen toe.
Vanaf nu tot 2030
Qua timing werken we in drie fasen: de participatieve uitwerkingsfase die vanaf nu begonnen is, de uitvoeringsfase die in 2024 start en de voltooiingsfase van 2028 tot 2030. Tegen 2030 zou de as en het huizenblok ‘Kortrijk-Oostende’ dus een oase van groen en ontmoeting moeten zijn!