
Brusselse energiewetgeving wordt socialer
Het Brussels Parlement bespreekt de nieuwe elektriciteits- en gasordonnantie. De regering maakte een ontwerp. Op vraag van mijn partij sp.a werd dat voorstel bijgestuurd. Er komt een nieuwe kosten-batenanalyse analyse over de invoering van slimme meters.
Of slimme meters voordelig zijn, hangt af van nogal wat factoren. Voor Brussel verdere stappen zet in de uitrol van slimme meters, moet dat worden uitgeklaard. Daarom komt er een nieuwe kosten-batenanalyse.
Slimme meters eerst bij grote gebruikers
De slimme meter wordt nu enkel ingevoerd bij de installatie van nieuwe meters, bij grote elektriciteitsgebruikers, bij prosumenten (mensen die ook elektriciteit produceren, bijvoorbeeld met zonnepanelen) en bij mensen die hierom verzoeken omdat ze bijvoorbeeld een elektrisch voertuig bezitten.
Voor de gewone elektriciteitsgebruikers verandert er voorlopig niets, op vraag van sp.a. Want het is niet zeker of slimme meters voor de gewone Brusselaars voordeel opleveren.
Nieuwe wetgeving
Er staan verder in de nieuwe Brusselse energiewetgeving heel wat aanpassingen op sociaal vlak. Het statuut van beschermde afnemer aanvragen wordt makkelijker. Afnemers met betalingsmoeilijkheden worden beter beschermd tegen afsluiting in de winter.
Naast wonen is energie een grote hap uit het gezinsbudget. Ik ben blij met deze aanpassingen in de wetgeving.
Mijn tussenkomst in het parlement.
Foto: Reporters