
Een project voor een park en klimzaal
Onze projectaanvraag om de Zwarte Vijverswijk verder te ontharden en vergroenen is goedgekeurd. Hiermee zijn we de eerste gemeente die gebruik zal maken van een nieuw Gewestelijk beleidsinstrument, het As- en Huizenblokcontract.
Begin 2022 werd door de Brusselse regering een nieuw instrument voor stadsvernieuwing goedgekeurd. Het As- en huizenblokcontract (AHC) is een uniek beleidsinstrument waarop op hypralokaal niveau – één of twee huizenblokken of één as – wordt ingegrepen en waarbij burgerparticipatie een belangrijke plaats krijgt. Op voorstel van burgemeester Catherine Moureaux dienden we een dossier in voor het huizenblok tussen de Oostende- en de Kortrijkstraat. Met succes want we zijn gekozen als één van de twee pilootprojecten en krijgen 5 miljoen euro.
Ontharding, vergroening en ontmoeting
Het gekozen huizenblok is een onderdeel van de Zwarte Vijverswijk, één van de dichtstbevolkte en dichtbebouwde plaatsen van België. Het huizenblok is voor 85% bebouwd (11.572m²) en van het onbebouwde gedeelte is slechts 3% waterdoorlatend (groene ruimte 460m²). Afgelopen zomer hebben de buurtbewoners het andermaal aan de lijve kunnen ondervinden, het huizenblok is een hitte-eiland waardoor de temperatuur nog enkele graden hoger oploopt en het minder afkoelt dan bijvoorbeeld in en rond het Scheutbos. Dit brengt hittestress met zich mee en heeft nefaste gevolgen voor de gezondheid. Wij willen dit zo snel mogelijk verbeteren en ons doel is om binnen dit project naar minstens 20% vergroening en ontharding te gaan.
Het huizenblok bestaat veelal uit woningen en enkele industriële panden. Hierin bestaat een opportuniteit want niet al de panden zijn nog in gebruik en sommigen zijn sterk vervallen. Dankzij financiering van Beliris kunnen we als gemeente huizen en panden binnen de perimeter opkopen. Binnen dit nieuw lokaal contract (AHC) kunnen we de verouderde gebouwen omvormen tot onder andere nieuwe publieke ontmoetingsplekken en groene ruimtes. We willen ook een klimzaal bouwen die aansluit op de groene ruimten. Hierbij zullen we toezien op de toegankelijkheid voor buurtbewoners en de gemeentescholen in de Kortrijkstraat. Deze scholen zijn ook volop in ontwikkeling want dankzij een schoolcontract kunnen we investeren in de infrastructuur en zullen we de speelruimtes vergroten en vergroenen. De buurtbewoners worden betrokken zodat ze meer toegang krijgen tot de schoolinfrastructuur en de buitenruimtes.
Participatie op microniveau
Voor de Zwarte Vijverswijk haalden we eerder ook al een Duurzaam Wijkcontract (DWC) binnen. Deze bijkomende investering op een veel kleinere perimeter laat ons toe nog verder te investeren in participatie om zo samen met de buurtbewoners hun wijk te vergroenen. Net als bij een DWC zullen we tegen eind dit jaar een studiebureau aanstellen om dan samen met hen en de buurtbewoners een programma op te stellen.
In het programma zullen we ook aandacht hebben voor zachte mobiliteit, met als doel om een groene corridor aan te leggen tussen het Zwarte Vijversplein en het Fonderiepark. Concreet voor dit contract betekent dit dat we zullen bestuderen hoe de Oostendestraat (deels) heraangelegd kan worden.