
Een sociale mix voor de buurtschool
Samen met de organisatie ‘School in zicht’ starten we opnieuw een project op om de sociale mix in onze Molenbeekse scholen te stimuleren en om de sociaaleconomische segregatie tegen te gaan.
Binnen ons gemeenteonderwijs zien we dat de sociale mix meer en meer onder druk komt te staan. Uit PISA-studies (OESO) blijkt echter dat homogene kansarme klasgroepen een negatief effect hebben op motivaties, attitudes en de cognitieve ontwikkeling. Leerlingen leren meer wanneer ze in een heterogene klasgroep worden gezet. Niet alleen de formele kennis is van belang, maar ook het informeel leren en het ontwikkelen van psychosociale competenties. Zo leren kinderen uit verschillende sociale klassen elkaar beter kennen en zorgt dit voor meer wederzijds respect en tolerantie, wat de kans op een gesegregeerde samenleving kan verkleinen. Zie hier ook het pleidooi voor een sociale mix van professor Van Houtte.
School in zicht
Als schepen van onderwijs heb ik steeds veel aandacht besteed aan een sociale mix binnen ons onderwijs. Meer dan 13 jaar geleden al lanceerde ik een project onder de noemer ‘Samen naar school in de Buurt’. De doelstelling is vandaag nog steeds dezelfde, inzetten op een sociale mix die ten goede komt van iedereen. Ik ben blij dat we dit engagement kunnen versterken met een nieuw project waarbij we ondersteund worden door de Vlaamse organisatie ‘School in Zicht’. We krijgen hiervoor ook subsidies van de VGC.
Zo starten we vanaf januari met 5 Molenbeekse basisscholen. Het gaat om drie gemeentescholen en 2 scholen uit het vrije onderwijsnet. We hebben voor die scholen gekozen omdat ze de hoogste socio-economische indicatoren hebben. Met andere woorden de meest homogene scholen met een hoog percentage kansarme kinderen.
Concreet zal ‘School in zicht’ ons helpen om activiteiten te organiseren die onze scholen in de kijker zetten bij kansrijke ouders die in de buurt van de school wonen. Nu is er soms nog een angst bij ouders om kinderen in te schrijven in te ‘homogene’ scholen. Door ouders samen te brengen kunnen initiatieven ontstaan zoals begin dit jaar, waarbij verschillende ouders zich samen ingeschreven hebben. Dit kan een dynamiek op gang brengen waardoor we ook de volgende jaren iets meer gemengde inschrijvingen binnenkrijgen.
Een versterkt pedagogisch onderwijs
Onze scholen zetten in op een sterk pedagogisch project waarbij ze uitblinken in differentiatie en flexibel omgaan met de verschillende achtergronden van leerlingen. We hebben extra middelen en uren om voldoende ondersteuning te geven aan al de kinderen. Bovendien hebben we de afgelopen jaren sterke stappen gezet op het vlak van IT en de ondersteuning van leerkrachten. Zo werd een nieuw pedagogisch IT-coördinator aangenomen en iemand die zich voltijds bezighoudt met de (aanvangs-)begeleiding van leerkrachten. We investeren ook in de infrastructuur, onze gemeentescholen werden of worden allemaal vernieuwd. Heel veel troeven dus om nieuwe ouders te overtuigen.
School in zicht organiseert een Infoavond met Scholenmarkt op 31 januari 2023 en twee Openschooldagen op 7 en 9 februari 2023. Tijdens deze activiteiten leren ouders op een ongedwongen en vrijblijvende manier vijf Molenbeekse scholen beter kennen. Schrijf je hier in op onze scholenmarkt en/of ‘openschooldagen’.
Foto: GBS Windroos