
Goedkeuring van de begroting 2022
De budgetonderhandelingen waren uitzonderlijk moeilijk dit jaar. Vooral de covidcrisis en de extra kosten voor het OCMW zorgen voor financiële moeilijkheden. Bovendien stijgen de lonen door de grote inflatie en zullen de inkomsten dit jaar waarschijnlijk andermaal minder zijn. Dit geldt voor alle overheden, maar raakt armere gemeenten zoals de onze dubbel zo hard.
Molenbeek is één van de armste gemeenten van België. De inkomsten uit aanvullende belastingen, zoals personenbelasting en onroerende voorheffing, zijn zeer laag in vergelijking met andere Brusselse gemeentes. Molenbeek haalt ook zeer weinig inkomsten uit belasting op kantoorruimtes en tweede verblijven.
Extra ondersteuning voor mensen in armoede
De belangrijkste reden dat het financieel zo moeilijk is in Molenbeek, zijn de uitgaven voor het OCMW. De dotatie aan het OCMW is de afgelopen jaren sterk gestegen, er zijn dus meer mensen in armoede die ondersteuning nodig hebben. In 2018 bedroeg de dotatie nog 27 miljoen euro, ondertussen zitten we in 2022 al aan 34,4 miljoen euro, een stijging van maar liefst 28%. We zien dus ook duidelijk het effect van de covidcrisis, door de lockdowns en de tijdelijke werkloosheid hebben meer mensen beroep gedaan op het OCMW. Bovendien verhoogde de federale overheid het leefloon (op zich een goede zaak), maar schoof ze die kost (ten dele) door aan de gemeenten.
De gemeente heeft ook extra geld moeten uitgeven om de covidcrisis te kunnen beheersen. Gelukkig wordt hiervan een groot deel gedragen door de andere overheden, maar dit heeft toch een grote impact gehad op de werking van onze gemeentediensten. Daarnaast stijgen ook de loon- en energiekosten enorm door de oorlog in Oekraïne en door de sterke stijging van de inflatie. Daardoor verhogen ook andere uitgaven, zoals de subsidies die we geven aan de politiezone of aan de gemeentelijke vzw’s die onze crèches beheren.
Betere voorwaarden voor personeel
Desondanks investeren we in de verbetering van het statuut van ons gemeentepersoneel. Zo worden meer mensen vast benoemd en gevaloriseerd voor hun werk. We voorzien voor het eerst ook maaltijdcheques vanaf 2022. De verbetering van het statuut van ons personeel zorgt natuurlijk ook voor de nodige budgettaire inspanningen, dit is echter een prioriteit voor de verdere professionalisering van onze diensten. Onder andere de kosten voor de pensioenfondsen lopen ook verder op, zo zijn de totale personeelskosten op twee jaar tijd met meer dan 5,5 miljoen euro verhoogd.
Geen extra belastingen voor Molenbekenaren
Door de moeilijke financiële situatie moeten we steeds zeer harde keuzes maken. Dat is jammer, want eigenlijk hebben we extra steun nodig in heel veel sectoren (netheid, kinderopvang, scholen, bevolkingsdienst,…). Toch blijven extra investeren in onze scholen en zijn de investeringsmiddelen in de begroting even hoog als vorig jaar.
Het goede nieuws is dat we er als gemeente in slagen om steeds opnieuw mooie projecten in te dienen waardoor we veel subsidies binnenhalen. Een prachtig voorbeeld hiervan zijn de investeringen in de Zwarte Vijverswijk, dit gaat om een budget van bijna 30 miljoen euro waarvan slechts een heel klein deel (minder dan 3 miljoen) gefinancierd wordt door de gemeente zelf.
We hebben er bewust voor gekozen om de Molenbekenaren niet extra te belasten. Veel mensen hebben het financieel moeilijk en we zullen in tegendeel zelf extra inspanningen doen om zoveel mogelijk mensen te ondersteunen. Nieuwe inkomsten zullen we vooral halen uit extra parkeerinkomsten door de afschaffing van de blauwe parkeerzones voor bezoekers. Kleine nieuwe taksen zullen ook geheven worden op filmopnames in de gemeente, automatische kassa’s in supermarkten en op de opening van nieuwe snackbars.
We zijn er in deze crisisperiode in geslaagd om een begroting in evenwicht op te stellen zonder daarvoor onze bevolking en personeel te raken. We hopen echter dat het tij dit jaar keert, want het is onmogelijk om dit soort drastische inspanningen te blijven doen zonder dat de burger dit voelt. De onderfinanciering van Molenbeek moet daarom structureel aangepakt worden.