
Helft leerkrachten voor kortere zomervakantie
Als schepenen van Nederlandstalig onderwijs in Anderlecht, Molenbeek, Sint-Joost-Ten-Node en Stad Brussel vroegen we onze leerkrachten en directies wat ze vinden van een inkorting van de zomervakantie in navolging van het Franstalig onderwijs. De meningen zijn verdeeld, iets minder dan 50% is voor een inkorting.
Begin mei sloot de Franse Gemeenschapsregering een akkoord over een hervorming van de schoolvakanties vanaf 2022. De zomervakantie wordt ingekort en in ruil zullen de herfst- en krokusvakantie voortaan twee weken duren. Vlaanderen houdt voorlopig de boot af, ondanks een debat dat al meer dan 25 jaar gevoerd wordt.
Versterkt ongelijkheid
Uit onderzoek blijkt dat onze lange zomervakantie de ongelijkheid binnen ons onderwijs versterkt. Brussel kent jammer genoeg te veel kwetsbare jonge gezinnen, voor hen is het overbruggen van een lange zomervakantie moeilijk. Bovendien verliezen veel kinderen tijdens de zomer hun taalvaardigheid, want slechts de helft van de Brusselse ketjes spreekt thuis Nederlands of Frans. We proberen dit nu deels te counteren door zomerscholen te organiseren, maar er is nood aan een structurele oplossing en een harmonisering van de Brusselse vakantieregeling.
Een breed gedragen hervorming
Om een hervorming van de schoolvakanties te doen slagen, dient hij gedragen te worden door de leerkrachten en directies. We hebben daarom een spontane enquête uitgevoerd binnen onze gemeentelijke basisscholen in Anderlecht, Molenbeek, Sint-Joost-Ten-Node en Stad Brussel. Een 400-tal leerkrachten en directies namen deel en uit de resultaten blijkt dat momenteel bijna de helft voor een inkorting van de zomervakantie is. We zullen nu verdere gesprekken aangegaan om hun bekommernissen te begrijpen. Daarnaast zullen we ook de ouders betrekken bij dit debat en hopen we dat het parcours dat we zullen afleggen met onze leerkrachten en ouders de discussie verder zal voeden.
Bekijk hier het volledige persbericht!
Foto: 2de editie van de zomerschool in Molenbeek