
Molenbeek in 2030: een toekomstvisie
De gemeente heeft een studiebureau aangesteld om mee een langetermijnvisie uit te werken voor de stedelijke ontwikkeling van heel Molenbeek. Het wordt een belangrijke en grote opdracht.
Samen met de burgemeester Catherine Moureaux en schepen Amet Gjanaj, hebben we beslist om een samenwerking aan te gaan met het gerenommeerde Italiaanse architectenbureau ‘Studio Paola Viganò’. De architecte Paola Vigano won reeds verschillende prijzen en is in België bekend voor onder andere haar ontwerp van het Theaterplein en Park Spoor Noord in Antwerpen.
Brussel is haar welbekend. In 2010 kreeg ze, samen met de ondertussen overleden architect Bernardo Secchi, de opdracht om een grootstedelijke toekomstvisie te ontwikkelen ‘Brussel 2040’. Voor de toekomstvisie van Molenbeek werkt het architectenbureau samen met ‘Walloth Urban Advisors SPRL’, een Brussels adviesbureau met veel lokale expertise.
Een toekomstvisie voor de volgende 30 jaar
Ons objectief is om een duidelijke visie te kunnen ontwikkelen over welke grote stedenbouwkundige projecten prioriteit moeten krijgen in Molenbeek de volgende 10-20 jaar. Hierbij worden verschillende ontwikkelingen in Molenbeek onderzocht. Zo wordt er rekening gehouden met de bevolkingsgroei en de vraag naar nieuwe woningen. Maar ook met de leefbaarheid van Molenbeek en de publieke infrastructuur en openbare ruimte.
We zullen te werk gaan in verschillende fases. Het studiebureau is reeds begonnen met de fase van diagnose, waarbij ze dus Molenbeek in zijn geheel onderzoeken. Daarna kunnen ze beginnen aan het definiëren van prioriteiten. De laatste fase is het opstellen van een programma. Bij elk van deze fases worden we nauw betrokken en krijgen we tijd om hun voorstellen te analyseren en feedback te geven.
Nieuwe projecten voor het Stadsbeleid 2021-2025
De laatste fase van onze samenwerking met het studiebureau houdt ook een specifiek programma in voor de projectoproep van het Gewest in het kader van het nieuwe Stadsbeleid ter ontwikkeling van de Brusselse wijken. Door een sterk vijfjarig programma voor te leggen, hopen we om voldoende subsidies binnen te halen.
Tegen het einde van dit jaar loopt onze samenwerking met het studiebureau af en zouden we aan de hand van hun onderzoek ook de volgende jaren de vruchten moeten kunnen plukken van hun werk. Zo zullen we beter in staat zijn om kwalitatief sterke projecten in te dienen voor andere projectoproepen die er zitten aan te komen (EFRO, Beliris,…).