
Wijkcontract Zwarte Vijvers start!
De Burgemeester Catherine Moureaux en ik zijn zeer blij dat de studiefase van het Duurzaam Wijkcontract Zwarte Vijvers officieel van start is gegaan. We krijgen nu een jaar de tijd om samen met het studiebureau PTArchitecten een ambitieus programma op te stellen.
Een Duurzaam Wijkcontract (DWC) is een actieplan dat gericht is op de herwaardering van een kwetsbare wijk en dat beperkt is in tijd en ruimte. Het wordt afgesloten tussen het Gewest, de gemeente en de inwoners van de Zwarte Vijverswijk (zie perimeter). De ambitie van het DWC Zwarte Vijvers is de verbetering van de levenskwaliteit van de wijkbewoners, door te investeren in allerhande projecten. De belangrijkste pijlers waarin er geïnvesteerd zal worden zijn betaalbare woningen, openbare ruimtes, leefmilieu en sociale cohesie.
Een lange termijn actieplan
In oktober vorig jaar kregen we te horen dat het Gewest ons aanvraagdossier voor de Zwarte Vijverswijk goedgekeurd had. Ook de gemeente Koekelberg kreeg een positieve evaluatie voor hun voorstel voor de nabijgelegen Jacquetwijk, waardoor er gekeken kan worden naar een samenwerking voor bepaalde projecten. Zo kunnen we misschien een nog grotere impact hebben in de hele buurt.
Ondertussen hebben we reeds een eerste belangrijke stap gezet door het aanduiden van het studiebureau PTArchitecten. Samen met hen start nu de eerste fase van het DWC, meer bepaald de studiefase. Tot het einde van het jaar krijgen we de tijd om een programma met prioriteiten vast te leggen. De uitvoeringsfase zal duren van 2022 tot 2026. Hierna volgt de finalisering, voor deze laatste implementatiefase zal er nog 30 maanden tijd zijn tot in 2028.
Participatie is essentieel
Heel belangrijk bij een DWC is het betrekken van de buurtbewoners en wijkorganisaties. Ze worden actief betrokken bij de totstandkoming en de uitwerking van het DWC. Dit kan op verschillende manieren, zowel formeel als informeel. Formeel worden er Algemene Wijkvergaderingen (AV) vastgelegd waarop iedereen welkom is. Daarnaast wordt er ook een Wijkcommissie (WCo) opgericht, met een op voorhand bepaalde minimale samenstelling (zie presentatie). Later, tijdens de ontwikkeling van het DWC, volgen er nog overlegcommissies en openbare onderzoeken.
Er wordt ook veel aandacht besteed aan informele laagdrempelige overlegmomenten. Het studiebureau werkt hiervoor een aangepast plan uit om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om workshops, wandelingen, bezoeken en een mobiele maquette.
In tijden van corona is het echter niet eenvoudig om participatie te organiseren, maar we gaan creatief te werk om dit toch mogelijk te maken. Een eerste Algemene Wijkvergadering werd alvast op een veilige manier georganiseerd en was gegeven de huidige gezondheidscrisis én de sneeuw een groot succes!
Voor meer info over het DWC Zwarte vijvers kunnen jullie terecht op de website van de gemeente.