
Een toekomstvisie voor Molenbeek 2050
Onze studie voor de uitwerking van een toekomstvisie voor Molenbeek is volledig afgerond, in de laatste fase hebben we de verschillende mogelijke projecten vastgelegd. De volledige visie werd door iedereen goedgekeurd op de gemeenteraad. Ze zal de leidraad vormen voor onze toekomstige stedenbouwkundige projecten én laat ons toe nog betere dossiers in te dienen.
We gaven het architectenbureau ‘Studio Paola Vigano’ en ‘Walloth Urban Advisors’ de opdracht om in samenwerking met onze dienst een toekomstvisie voor de volgende 30 jaar uit te werken. Tijdens de eerste fase werd een analyse gemaakt van de huidige Molenbeekse infrastructuur, openbare ruimte en de sociaaleconomische toestand. Hierna werden er vier verschillende participatiemomenten georganiseerd zodat Molenbekenaren ook zelf konden nadenken over de toekomst van hun wijk. In een derde fase werden dan de prioriteiten/thema’s vastgelegd. Tot slot werden deze prioriteiten vertaald naar een territoriaal ontwikkelingsprogramma met een heel aantal projectvoorstellen.
Vijf belangrijke thema’s
Vanuit de diagnose en participatie kwamen 5 belangrijke thema’s en prioriteiten naar voren:
Een ‘voedzaam’ Molenbeek (zowel het lichaam als de geest)
Een productief Molenbeek (waar ruimte is voor handarbeid, productie en zelfstandigen)
Een stralend Molenbeek (waar mensen willen blijven wonen vanwege de kwalitatieve diensten en openbare ruimte)
Een groen Molenbeek (een netwerk van groene verbindingen en parken)
Aandacht voor de Molenbeekse kwetsbaarheden (huisvesting, armoede,…)
Ambitieuze projectfiches
Deze thema’s en prioriteiten werden vertaald naar een groot aantal projectfiches die als basis en inspiratie kunnen dienen voor toekomstige ingrepen op het terrein in Molenbeek.
Bijvoorbeeld rond huisvesting wordt er gedacht aan de oprichting van een ecohuis om Molenbekenaren te helpen met de transitie naar een meer kwalitatieve en duurzamere woning. Daarnaast blijft de gemeente ook investeren in nieuwe betaalbare woningen.
Publieke infrastructuur voor scholen en opleidingen zijn nu al een prioriteit maar zullen dat in de toekomst nog meer worden. Verschillende sites werden hiervoor geïdentificeerd. Ook willen we structureel ruimtes blijven voorzien voor economie en maakindustrie, zoals we dat nu al doen in onze vergunningspolitiek.
Om onze gemeente gezonder en leefbaarder te maken worden plannen gemaakt om de groene ruimtes uit te breiden en meer te verbinden met zachte groene mobiliteitsassen. Hierdoor zal de woonkwaliteit verbeterd worden en zullen we ook woonblokken vergroenen. Een eerste concreet voorbeeld is het recent goedgekeurde As- en Huizenblokcontract in de Zwarte Vijverswijk.
Er wordt ook veel aandacht gegeven aan het ‘blauwe netwerk’. Molenbeek is dicht bebouwd en heeft een aantal lager gelegen gebieden en valleien. Hierdoor is er in bepaalde zones van onze gemeente overstromingsgevaar. Dit vormt een grote uitdaging die we prioriteit aanpakken door zones te ontharden en meer waterinsijpeling mogelijk te maken. Dankzij een globale lange termijnvisie kunnen we de problemen structureel aanpakken. Het volledige onderzoek over de toekomstvisie kunnen jullie raadplegen op de website van de gemeente.